söndag 23 januari 2011

Konsulter och kommuner

Här i Ulricehamn pågår det skriverier om Individ- och familjeomsorgens användande av konsulter. Man har i flera år hyrt in en chef samt hyrt in dennas företags tjänster som utbildare för socialtjänsten, något jag tyckt varit underligt sedan första gången jag hörde om det för några år sedan. Än underligare är att det inte skrivits om det förrän nu! I dagens UT skrivs det om detta i ledaren och den avslutas med att det ibland är nödvändigt och bra med konsulter. Självklart är det så MEN när en förvaltning tar in konsulter ska det vara i ett tydligt syfte och ett tidsbegränsat sådant. Dessutom behövs en tydlig plan för hur konsulten ska arbeta, med vad och hur man ska göra för att inte ha kvar behovet av konsulten. Konsulter är väldans dyra nämligen och även om många gör sitt jobb fantastiskt så finns det även de som inte alls gör det.

Ett annat problem med konsulter i socialtjänsten är att det kan bli väldigt rörigt för klienterna. Dessutom står det i Socialtjänslagen att socialsekreterarna ska vara väl förtrogna med kommunen de arbetar i...

Tyvärr är det nog så att konsulter är här för att stanna. I vissa fall är det gott och i andra inte alls. Konsulter får inte bli den universala lösningen på problem som inte egentligen kan lösas genom att ta in konsulter. Det behövs stora förändringar inom socialtjänsten för att den ska kunna fungera riktigt bra för både klienter och de som arbetar där. Ett bra förslag kom från en statlig utredning för ca tio år sedan och det var att socialtjänsten borde vara statlig för att få bättre överblick och att människor ska få lika behandling och möjligheter oavsett var i landet de bor.



Inga kommentarer: