torsdag 17 februari 2011

Export & import

Läser att kampen för demokrati spridits till Libyen, Bahrain, Jemen och Algeriet vilket skrämmer. Ja inte själva kampen, för den är ju bra, men nu är ledare och regeringar beredda och slår tillbaks ordentligt kan man befara. Håller tummarna stenhårt!!

Igår handlade Debatt om Importerade fruar, ett gräsligt uttryck men å andra sidan sant. Självklart finns både kvinnor och män som träffas i annat land, blir kära och vill flytta ihop. Men, och det är ett stort men, många kvinnor blir grymt utnyttjade och illa behandlade. Precis som ROKS utredning visar så skulle stat/kommun kunna hjälpa dessa kvinnor på ett förhållandevis enkelt och billgt sätt via information och jag hoppas att något händer. I mitt arbete har jag sett många av dessa kvinnor och deras barn, för de har ofta barn med sig till Sverige. De kvinnor som far illa, far ordentligt illa och för barnen går det ofta än värre och vi har bara sett toppen av isberget. Vissa stämmor skriker upprört att kvinnorna ju också utnyttjar de svenska männen. Jo, det kan kanske stämma men är ändå inte skäl att de ska behandlas så illa.

För ett tag sedan träffade jag på en gammal man som var på väg att sälja sitt företag. Han hade investerat pengar i en stor gård som han nu skulle arbeta med på ålders höst. Han hade också tänkt sig starta boende för kvinnor från andra länder som far illa i sina äktenskap. WOW! Någon som sett problemet och gör något åt det, på riktigt! All heder åt sådant!!!

1 kommentar:

Petra sa...

Håller med dig förstås. Såg också det programmet i går och det är hemskt om dem som far illa. Samtidigt blir diskussionen stigmatiserande för dem som träffas av kärlek, vilket säkert inte heller är lätt att hantera.

Precis som du skriver handlar det om samhällets resurser och det handlar också att att vi som medmänniskor ska bry oss om varandra.