tisdag 20 juli 2010

Symbol med makt?



Läste i Aftonbladet idag att ICA fått dra tillbaks ett parti kalsonger eftersom det i mönstret framträdde hakkors (läs "artikeln" här). Är det inte dags att svastikan börjar betraktas på andra sätt än som en symbol för fasansfullheter, Nazism & Hitler? Det är ju trots allt en mycket gammal symbol som funnits och finns i många olika kulturer. Här i Sverige kan den hittas på gamla byggnader som Ornässtugan där den skyddade mot trolldom & ondska, på Stockholms Stadion och på Chinateatern.
I Indisk och Persisk kultur är svastikan ett tecken för solen, vilket det även tolkades som i Sverige under en tid.

Visar man upp symbolen idag kan man bli åtalad för förargelseväckande beteende eller hets mot folkgrupp och i Tyskland och Österrike är den helt förbjuden. Jag håller med om att det ÄR en provocerande symbol men tycker det är synd att den övertagits av Nazister.

Nedan en bild på mosaik i en fontän i Köln, Tyskland. Ingen svastika dock utan en sauvastika som är en Buddistisk symbol för solen, man kan ju undra hur den hamnade på botten av en fontän i Köln?

2 kommentarer:

Rock Hard Die Free sa...

En gång i tiden var jag och tittade på en lägenhet i ett av Stockholms finare området. Huset var från 1920-talet, så även väggmålningarna i trapphuset. Och ja, där fanns även ett par svastikor. Nu var det dock inte anledningen till att jag inte tog lägenheten.

Anna sa...

Se där, de dyker upp där man minst anar det! Intressant är det iaf hur symboler kan skifta betydelse och värde.