torsdag 11 november 2010

Upprörd!!

Jag blir inte riktigt jävla förbannad upprörd men det finns två saker som eldar upp mig som inget annat. Det ena är hur Migrationsverket behandlar människor i Sverige och det andra hur det går till när kvinnor blivit utsatta för våld i nära relationer.

Idag har det pratats mycket om (iaf på P1) att Migrationsverket inte informerat om möjlighet för Irakier att begära inhibition och få stanna i Sverige tills vidare. Europadomstolen för mänskliga rättigheter har vädjat till bland annat Sverige att inte utvisa Irakier just nu pga det osäkra läget i landet. Migrationsverket har dock inte gått ut med information om detta och chefen hänvisar till flyktingarnas advokatombud. Tyvärr är det så att de som sitter inlåsta på förvaring inför utvisning inte har rätt till advokat så där får de ingen info alls. Migrationsverket tycker då att de får nog med info via till exempel radion! Jo, nu får de kanske det (de som kan tillräckligt bra svenska) men vädjan från Europadomstolen kom för en vecka sedan. Man menar att det inte går att få fatt i alla det gäller men man har ju faktiskt inte försökt. Det torde vara en enkel sak att gå ut med info till moskéer, föreningar och informera de som sitter inlåsta?!? Det är 2010 inte 1010!

På radion pratades det också om en man som sitter på låst förvaring som kommer ifrån Libyen. Han berättade att han ska utvisas i veckan och att han vet att han kommer dö när han kommer fram. Han sa att han hellre vill dö nu och inte behöva utstå det som väntar honom. Mannen har bott i Sverige i sex år!! Migrationsverket har tidigare utvisat en man till Libyen, han togs direkt på flygplatsen, fängslades och tre veckor senare var han död. Migrationsverket ansåg att Libyens förklaring om att mannen tagit sitt liv var helt i sin ordning och hävde snabbt det tillfälliga stoppet om utvisning dit.

Sen har vi alla de fall där homosexuella män utvisats till Irak och Iran med motiveringen, du kan väl bara hålla tyst om din sexuella läggning så får du inga problem. Yeah right!! Många av dem begår självmord innan de hinner avvisas.

Och absolut icke att förglömma, pappor som utvisas trots den nya utlänningslagen från i år som säger att större hänsyn ska tas till barnperspektivet. Man ska alltså i större utsräckning bevilja uppehållstillstånd för pappor som fått barn i Sverige och att de kan söka det höär utan att behöva åka till sina hemländer. LÄNK

Genom mitt yrke har jag träffat många människor som bott i Sverige i många år, deras barn har växt upp här, går i skola, har vänner och känner sig hemma här. Och så plötsligt ett kuvert med avslag från Migrationsverket. Det är ta mig fan inte mänskligt! En förändring måste ske för människor kan inte få bli behandlade på detta sätt!

Pust! Tar ett inlägg om våld i nära relationer en annan dag...

Inga kommentarer: